14 July 2010

mari belajar bahasa yang betul



persatuan salah cakap is always be my number 1 page in fb .
sbb kalau korang ada masalah serabut jiwa raga,
komfem korang lupa kejap masalah tu after singgah page ni .
betul !
serius xtipu !
haha meh aku tunjuk sikit ape yang ada dlm tu
jum gelak guling guling !
http://www.emocutez.com


Lokasi : Masjid, solat hari Raya (Kwn aku yg ceritakan, ini kejadian dkt kampung dia)
Suspek : Khatib baca khutbah
"Kita hendaklah KEMETOT ..??? (Khatib blurr?? Lepas tu gelak, jemaah pun tumpang gelak)
Kemetot = Komited (Teks dlm jawi, mmg la confuse, dua2 perkataan hampir sama)

 

Suspek : Kawan aku punya kawan
Suspek : Oi, dah la tu, jom kita pergi minum, panas terik ni, *KERAK aku dah TEKING dah (Punyalah haus sampai tersasul sasul)
Kawan aku : Kah kah kah kah kah kah
*Ayat yg betul : Tekak aku dah kering dah

 

Pesalah: Siti Hajar

Perkataan Betul: Kacukan

Perkataan Salah: Camputan
...
Ayat: Bagus la kalau ijat kahwin dgn dia, baru la dpt ank CAMPUTAN sikit..

wakaka.. maybe ada unsur Campur+Hutan

 

Lokasi : Home sweet home Alabama.

Pesalah : Mak yg membebel sbb terlalu ikutkan aty.

...(tiba2 azan magrib. baru je td)

Ayat salah : (mak smbil mmbebel) Bla bla... Da besa pun bla bla blaaa. Dah semua pergi SILAT. !!!!

Ayat betul : SOLAT.

P/s : Jgn marah2 selalu. Nnt cakap pun x betul.
 

 

situasi : di cafe unisel
pesalah : Atiqah Ramli
saksi : aku, Fathi Ahmad Fauzi n zati

atiqa : wei,korg mlm nie nk g toilet x??
...kami : ??????? (smbil gelak)
atiqa : g pasar mlm la (malu)....

ayat salah : toilet
ayat betul : pasar mlm
 

 

situasi:kedai jual pisang goreng tepi padang.

pesalah:nenek sedare ku

saksi:kami ramai2
...
Ayat salah:dek..boley tolong bungkus kn kuih MAROBBUKA ni rm5??
Ayat betul:dek..boley tolong bungkus kn kuih MAGELEK ni rm5???

ya ampun entah ape bersarang dlm kepale die...cm ne la magelek boley jd marobbuka...adoiyai..LMAO :D
 

 

situasi:borak2 ngan kwn pasal ulam dn budu, kitorg dua2 org klntan
pesalah:kwn aku

kwn aku:mkn kacang buncit dgn budu pun best gak tau!
aku;kacang buncit! ada ulam baru ke ni? ni 1st time dgr..
...kwn aku: eh sori2 silap..kacang botol..hehe

ayat salah:kacang buncit
ayat betul: kacang botol
 

 

Situasi : Signboard sebuah kedai makan rojak
mamak.
Ayat salah : Rojak & SUKANEKA.
Ayat betul :
Rojak & ANEKA hidangan.
...
Saksi : Takio Caer, Ahmad Firdaus, Luqman Hamzah, Farid Ahmad.
 

 

situasi: member tengah citer pasal pengalaman jalan2...

Member : kat sane ramai pergi McD....tapi aku pergi makan BMW......

Aku: ???~..........BMW??......
...
kuatnyer gigi beliau sehingga mampu makan kereta2 berhampiran haha...

*p/s>>>aku rase dier nak cakap "A&W"
 

 

pesalah ; abah aku
Lokasi ; dalam kereta

Ayat salah : sat gi boleh la kita gi makan kari kepala mamak...
Ayat betul : sat gi boleh la kita makan kari kepala ikan... dan abah aku mcm biasa...selamba je...

 



oke, itu sahaja~
ini semua aku just salin-tampal aje dari fb ...
korang shud lepak kat page ini .
gerenti gelak guling guling hehe
K L I K !
http://www.emocutez.com








5 comments:

  1. hahaha bahaya betul

    ReplyDelete
  2. tulisan warna pink payah sikit la nak baca =>

    ReplyDelete
  3. naz : haha kn kn ?

    PKH : huhu orait akn diperbetulkan ~

    ReplyDelete
  4. kahkahkahkahkah style !

    ReplyDelete